Koti ja sisustus,  Olohuone

Upea aito Beni Ouarain-matto: Mattohaave toteutui Sukhimaton kautta

Kaupallinen yhteistyö: Sukhi-matot

Teksti sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

 

Aina aika ajoin, sitä saa päähänsä jonkun sisustushaaveen ja nyt pääsin yhden sellaisen toteuttamaan. Beni Ouarain -matoilta ei varmaankaan ole voinut välttyä sisustusmaailmassa ja niistä on tullut jo jonkinlainen käsite. Itsekin muistan joskus ihailleeni suuria, pehmoisia ja vaaleita käsityönä tehtyjä villamattoja, mutta todennut kuitenkin, että sellainen ei ehkä juuri siinä mittakaavassa olisi meidän kotiin kätevä. Kun sain Sukhi-matoilta yhteistyöehdotuksen, pääsin valitsemaan meille heidän mallistostaan mieleiseni maton ja löysinkin meidän kotiin juuri täydellisen mallin ja toteutin haaveeni Beni Ouarainista (pyöreä Beni Ouarain -matto saatu Sukhilta).

 

beni ourain mattobeni ourain matto

 

Sukhi yrityksenä

Jos Sukhi on teille vielä tuntematon, niin se on nepalia ja tarkoittaa ”onnellista”.  *Sukhi-matot työllistävät käsityöläisiä ympäri maailmaa ja heillä on erittäin korkea arvomaailma ja eettiset liiketoimintaperiaatteet. Sukhi työskentelee suoraan matontekijöiden kanssa ilman välikäsiä, maton tekijöille maksetaan kunnon palkkaa, materiaalit ovat myrkyttömiä, sekä matot valmistetaan parhaista raaka-aineista. Jokainen matto tehdään käsityönä ja käsityöläisperinteitä kunnioittaen. Myös jokainen matto nimetään tekijänsä mukaan.

 

beni ourain mattobeni ourain matto

 

Beni Ourain maton valmistus

Sukhilla löytyy useita upeita mattomalleja ja valitsin meille pyöreän, halkaisijaltaan 90cm leveän paimentolaismaton. Matto on nimeltään *Malika. Nimi Beni Ouarain tulee muuten siitä, että perinteisiä berbermattoja valmistivat Beni Ouarain -paimentolaisheimot syvällä Marokon Atlas-vuoristossa. Vuorilla elää oma lammasrotunsa joiden villa on erittäin hienolaatuista. Nämä lampaat laiduntavat siellä vielä tänä päivänäkin ja Suhkin matot valmistetaan juuri näiden lampaiden villasta. Lampaat keritään, minkä jälkeen villa puhdistetaan, jotta siitä saadaan poistettua rasva. Tämän jälkeen villa kehrätään käsin. Matot ovat siis 100% villaa, eikä mitään sekoitetta. Sitten matto solmitaan ja tämän jälkeen se tasoitetaan. Lopuksi matot viimeistellään  pesemällä ja kuivattamalla ne kertaalleen. Jokainen paimentolaismatto kuivaa luonnollisesti auringon valossa. Kannattaa käydä *Sukhin nettisivuilla katsomassa lisää maton valmistuksesta, sillä sivuilta löytyy myös video aiheesta sekä paljon kuvia!

Näitä mattoja valmistavat yleensä naiset ja he kutovat maton kuvioihin elementtejä omasta elämästä. Itse valitsin maton jossa on muutama symboli, joka tuo minulle mieleen pohjoisen ja lapin taian. Me olemme mieheni kanssa pohjoisesta kotoisin, joten meidän kodissa matossa toteutuu nyt ”Morocco meets Lapland” -teema 🙂

 

 

beni ourain matto

 

Olen kyllä 100% tyytyväinen tähän meidän pyöreään kaunokaiseen! Se sopii täydellisesti keinutuolin alle ja on todella ihana jalalle.

 

beni ourain matto

 

Sukhi-matot arvostavat perinteitä ja käsitöitä ja heidän valikoimistaan löytyy todella upeita ja ihania mattoja. Matot tulevat Intiasta, Marokosta, Nepalista ja Turkista. Jos siis haaveenasi on myös ihana ja laadukas berber-matto, kannattaa muista muistaa, että aidot paimentolaismatot eivät tule Kiinasta. Sukhilla on myös ihanan herkullisen värisiä ja pehmeitä *huopapallomattoja, jotka valmistetaan Nepalissa ja joiden huopapallojenvilla on 100% käsinvalmistettua Uuden Seelannin villaa. Huopallomattojen värityksen pystyy suunnittelemaan muuten myös itse! Kannattaa käydä tutustumassa 🙂

 

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *