Puutarha/Parveke

Syksyinen puutarha kukkii

syksy_puutarha

Syksyinen puutarha

Syksyinen puutarha kukkii täällä kovaa vauhtia ja kuinka ihanalta nuo kukkaset näyttävätkään! Vitsit oon kyllä ylpeä tästä meidän puutarhasta ja siitä, että olen onnistunut hankkimaan tänne kukkia ja kasveja, jotka kukkivat eri aikaan ja pitävät näin puutarhan kukkaloistoa yllä. Tämä meidän syksyinen puutarha syntyi osin hieman vahingossa, kun keksin kesällä heittää vielä Gladioluksen ja Dahlian sipulit multaan. Pinkki Dahlia ja yksi iso lilja ei tullut läpi, mutta onneksi nuo muut onnistuivat kukkimaan myöhäisestä istutuksesta huolimatta. Tai ehkä ne vielä päättävät nousta myöhemmin pintaan. Aika lämpimiä syyssäitä on täällä etelässä vielä jäljellä. Kuten huomaatte, nurmikko on täällä vielä kovin vihreää. Jos muuten kiinnostaa lukea mitä muita istutuksia noissa meidän istutuslaatikoissa on, niin voi katsoa postauksen ”Kukkalaatikoiden monivuotiset istutukset”.

syksy_puutarha
Valkoinen dahlia ja pinkit gladiolukset hurmaavat istutuslaatikoissa.
Nurmikon kivireunus

Kuten postauksessa ”Viljelylaatikosta pieni kasvihuone” kerroin, meillä on ollut kasvihuone kovassa käytössä kesän aikana ja teimmekin sinne kivillä päällystetyn reitin. Nurmikko ei näyttänyt tuosta kohtaa kovin hyvältä kun kuljimme koko ajan kasvihuoneelle hakemaan yrttejä ja salaattia, joten päätimme muodostaa sen eteen kivikujan. Tuossa oli muutenkin todella huonosti nurmikkoa, sillä se koki hävityksen terassilaajennuksen aikana. Jatkoimme siis sora-aluetta istutuslaatikoiden takaa myös tuohon kasvihuoneen eteen ja nyt yleisilme on ryhdikäs ja siisti. Rajasimme reunuksen metallin värisellä nurmikon rajaajalla ja laitoin vielä reunoille koristeeksi valkoisia kiviä, jotka sain naapurilta. Ainoa huono puoli tuossa on siinä että, kun siistii trimmerillä nurmikon hapsut, niin ne lentää tietysti tuohon kivetykselle. Ehkä tuohon voisi tehdä ensi kesänä kaarrekivillä pikku reunan, johon ruohonleikkurin rengas asettuisi kulkemaan.

syksy_puutarha

syksy_puutarha
Valkoiset kivet tekevät sievän polun kasvihuoneeseen.
syksy_puutarha
Samaa soraa löytyi jo valmiiksi terassin ja istutuslaatikoiden takaa.

Syksyinen puutarha ”look” jatkuu pihan perällä missä kukkii upea rungollinen syyshortensia. Postaus tuosta valkoisesta kukkapenkistä löytyy ”Tee helppo ja nopea kukkapenkki” linkistä. Olen lisännyt sinne tänä keväänä pari perennaa, kuten kuunliljat, mutta muut istutukset löytyy tuosta postauksesta.

Kauniin syksyn sävyt löytyvät myös koristeomenapuusta, jonka omenat hehkuvat syvänpunaisina. Omenapuu onkin ollut todella hyvä hankinta, sillä siitä on iloa silmälle pitkäksi aikaa! Ensin tulee ne ihanat valkoiset kukat ja loppukesästä taas kauniit omenat, jotka lopulta muuttavat värinsä punaisiksi.

syksy_puutarha

Tuossa edustalla kasvaa tuollainen korkea vihreä kasvi jota olen luullut viime vuoden syysistutukseksi. Olen tässä odotellut josko se alkaisi kukkimaan, muuta itseasiassa viime yönä se oli mennyt myrskyn mukana poikki. Ei se kovin hyvältä näyttänytkään, eikä kukkia alkanut ilmaantumaan, niin ehkä hyvä niin. Pitää keksiä tuohon eteen jotain kivaa kukkaa joka kestäisi auringonpaistetta. Nuo pallotuijat ovat kokeneet hieman kovia ja ovat osaksi hieman ruskeita. Mutta toisaalta kesän alussa ne olivat pelkkiä ruskeita palloja, joten eteenpäin on tultu 😀 Tuo sijainti on niille varmaan liian aurinkoinen ja ehkä ne pitäisi peittää kevätauringolta tms.

syksy_puutarha

Syksyn istutukset

Nyt on muuten aika tehdä syysistutuksia! Nyrkkisääntöhän taitaa olla että syksyllä istutetaan keväällä kukkivat lajit ja keväällä taas syksyllä kukkivat. Itse ajattelin laittaa joitain kukkasipuleita sivupihan puiden juureen (koristeomenapuun ja ruusuorapihlajan), jotka kukkisivat sitten heti keväällä. Nyt niiden ympärillä on pari perennalajiketta, jotka kukkivat loppukesästä. Myös pari kanervaa voisi käydä ostamassa etupihalle portaiden juureen.

Mukavia syysilmoja!

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *