Saunan vahaus ja kylpyhuoneen katon maalaus
Tämä postaus on jatkoa ”Pienen budjetin kylpyhuoneremontti” ja kuten lupasin niin nyt käydään läpi saunan vahaus ja kylpyhuoneen katon maalaus. Postauksessa siis kylpyhuoneen ja saunan remonttivinkit. Tämä projekti valmistui edelliseen kotiimme vuonna 2016, mutta mielestäni tämä onnistui sen verran hyvin, että mielelläni nostan tämän saunan maalaus -urakan uudelleen esille.
Saunan hionta ja vahaus
Nyt siis luvassa vaihe vaiheelta saunan- ja kylpyhuoneremontin työvaiheet. Aloitetaan ensimmäisenä saunasta.
1. Ensin siis alkaa hirveä hionta urakka 🙂 Peitä/suojaa ensin kiuas ja ilmastointiventtiilit. Meillä oli käytössämme käsihiontakone, joka onkin ihan ehdoton tässä projektissa. Hiomme sillä saunan seinät, katon, lauteet ym. tukilaudat. Seinien välit/pontit oli hiottava käsin, kuten kuvassa näkyy. Meillä sauna on ollut aika vähällä käytöllä, joten sauna oli erittäin hyvässä kunnossa. Tämä varmasti vaikutti siihen, että vahausjäljestä tuli erittäin tasaista. Tietenkin huolellinen hionta on se tärkein juttu, jos haluaa että omatekoinen remontti onnistuu ja jälki on siistiä. Tuota pölyä tulee sitten ihan pirusti, joten jos teet samaan aikaan kylpyhuoneen katon maalauksen, niin ensin tietysti kannattaa lähteä saunan kimppuun!
2. Kun hionta on valmis, imuroimme pölyn pois seinistä ja muualta.
Sauna käsiteltiin saunavahalla
3. Seiniin käytimme Tikkurilan Supi-saunavahaa, väri valkoinen. Lauteet käsiteltiin samaisella Supi-vahalla, mutta värittömällä. Katto maalattiin Tikkurilan Luja puolihimmeällä maalilla, joka sopii erityisesti märkätiloihin (kuvassa vasemmalla on päällekäin kaksi saamaa tuotetta, eri etiketeillä vaan).
4. Saunan seiniin ja kattoon riitti kaksi kerrosta vahaa. Kannattaa hankkia jokin pikku pensseli (mulla oli sellainen paksumpi taulupensseli ja myös perus pieni maalauspensseli), jolla saa vahaa myös noihin seinien kulmakohtiin, muuten koloista paistaa vanha puun sävy. Hyvä pensseli on myös takuuvarma hankinta.
Tuo vahaus on oikeastaan ihan kivaa puuhaa ( tai kaikki hionnan jälkeen tuntuu kivalta, heh). Me teimme niin, että mies teki suuret linjat ja minä tasoitin kaikki kulmat ja ahtaat kohdat, ennen kuin vaha ehti kuivua. Sitten vain vielä sipaisu isommalla pensselillä, ja jälki on tosi hyvää! Näin ei tule niitä rumia jälkiä seinien sivuihin, kun iso pensseli ei yllä pieniin koloihin. Eikä vaha pääsee myöskään valumaan, kun työtä tekee tuolla lailla portaittain. Meneehän tuossa tihruhtamisessa aikaa, mutta on sen arvoista!
Tältä näyttää valmis lopputulos
5. Valmis sauna on ihana! Vaihdoimme valkoiset kivet kiukaaseen ja maalasin myös vesikiulun ja kahvan valkoiseksi. Päätimme, että emme sävytä lauteita millään värillä, sillä pelkäsin, että lopputuloksesta saattaisi tulla liian kotikutoinen. Lisäksi silloin olisi pitänyt käsitellä myös ikkuna, oven karmit, laudat johon jalat voi nostaa ym. Siis kaikki! Mielestäni lauteet ovat kuitenkin myös tuolaisenaan tosi kivan näköiset, ja nyt niihin on kuitenkin tehty hionta ja vahaus, joten ne ovat joka tapauksessa ”uusitut”. Jos tykkäät tummemmista seinistä, valitse vaikka mustaan tai savuun taittava vahasävy.
Kylpyhuoneen katon maalaus
6. Kylppärin katon remontti alkoi niin, että katto pestiinn kidesoodaliuoksella. Näin katosta tulee huokoisempi, ja se imee paremmin maalia. Eli ensin pesu lioksella, sitten pesu vedellä ja lopuksi odotellaan, että katto on kuiva. Itse tein tuon urakan edellisenä päivänä, ja katto sai kuivua seuraavaan päivään asti. Sitten taas vain maalaushommiin!
Tämäkin maalaustehtiin niin, että minä hoidin nuo seinien sivut pikkupensselillä, jotta maalia sai tungettua ihan jokaisen ponttiin, katon ja seinän väliin. Katto imeekin maalia sitten oikein urakalla, että taisimme maalata sen jopa neljään kertaan! Kolmannen kerroksen jälkeen olin jo hieman epätoivoinen, koska katto näytti mielestäni laikukkaalta. Ostimme vielä pikku telan, jolla kävimme katon kertaalleen läpi. Tästä olikin apua, sillä se tasoitti jälkeä tosi hyvin. Maalikaupassa sanottiin, että telaa voi käyttää ennen pensseliä ja pensseliä sitten viimeistelyyn. Itse en kyllä tätä ratkaisua ihan ymmärrä, sillä silloinhan ne kattopaneelien välit jäävät täysin ilman maalia… Meillä saimme hyvän maalausjäljen aikaiseksi, kun käytimme ensin pensseliä ja lopuksi telaa (telana meillä oli sellainen hyvin pieni, vaahtomuovinen tela).
7. Lopuksi maalasimme saunan karmit, ja pääsimme lopulta viimeistelyvaiheisiin. Hankimme uuden pidemmän tason pesukoneen päälle, ja asensimme hyllyjä pesukoneen yläpuollelle. Tästä näet edellisen kylppäriremppa-postauksen, jossa on kuvat myös hyllyistä ja tasosta.
Tässäpä tämä projekti. Nyt olisi siis syyslomaohjelmaa tarjolla!
Seuraatko jo näitä? instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com
6 kommenttia
Raipe
Ei pahalla, sauna minusta aika valju katon maalaus hyvä.
Hanna
Heh, makuasioita! Meillä on ollut nyt nelisen vuotta vaalea sauna, myös täällä uudessa kodissa ja pitkään oon siitä tykännyt, mutta jos nyt saisin rakentaa uuden saunan niin ottaisin ehkä tummemman. Näin se fiilis vaihtelee 🙂
Tuula
Hyvä vinkki tuo kidesoodaliuos katon pesuun! Meilläkin on kylpyhuoneremontti edessä täällä Oulussa ja olen hieman myös harkinnut katon maalaamista. Lisäksi tarkoitus olisi uusia laatat ja saunan lauteet.
Hanna
Katon maalaus oli kyllä yllättävän helppo. Tai ainakin se tuntui siltä tuon saunaremontin jälkeen 😀 Kidesoodaliuos -vinkki tuli ihan rautakaupasta ja se oli kyllä hyvä!
Paluuviite:
Paluuviite: