Keittiö

Keittiö järjestykseen – Vinkkejä toimivaan keittiöön

Kirjoittelin postauksessa ”Aina siisti blogikoti? (ei todellakaan) Sotkun ja epäjärjestyksen sietäminen lapsiperheen arjessa” meidän arjen haasteista siivouksen suhteen ja ylipäätänsä kodin järjestyksestä tällä hetkellä. Perheeseemme kuuluu reilu yksivuotias taapero, joka pitää huolen siitä, että tavaraa ja leluja on siellä sun täällä. Tämä varmasti onkin tuttua lapsiperheille ja nyt myös meille 🙂

Kirjoittelin kuitenkin edellisessä tämän aiheen postauksessa, että pyrin pitämään keittiön suht siistinä, vaikka muu paikka repsottaisikin. Lelut ja muu sälä lattialta on kuitenkin melko nopsa laittaa iltaisin paikoilleen jos jaksaa. Tässä jutussa tuleekin nyt sitten esiteltyä omat ratkaisuni keittiön siisteyden yllä pitämiseksi.

keittiö järjestykseen

 

Keittiön säilytysratkaisut

Keittiötä koskevissa postauksissa pinnat usein ovat minimalistisia ja kaikki ylimääräinen tavara on karsittu pois. Pyrin kuitenkin pitämään keittiön tällaisena ”oikeassakin elämässä”, kuten se näissä kuvissakin on. Uunin vasemmalle puolelle jää vielä kahvinkeitin ja Sodastream-laite. Saareke on uunia vastapäätä ja sen päällä on aina tehosekoitin ja hedelmäkulho. Kuvia saarekkeesta ja laajemmin keittiöstä löytyy mm. postauksesta ”Skandinaavinen keittiö – Keittiön vaalea sisustus”. Lisäksi keittiöpyyhe roikkuu yleensä aina alhaalla olevan allaskaapin päällä.

Mutta kuten huomaatte tiskiainepullo, keittiön puhdistussuihke, tiskirätti ja tiskiharja ovat poissa näkyvistä. Ainoastaan musta saippuapullo on esillä. Koska keittiö ja olohuoneemme ovat ikään kuin samaa tilaa, pidän siitä että keittiö on mahdollisimman pelkistetty.

keittiö järjestykseen

No missäs nämä tavarat sitten ovat piilossa: tiskirätti löytyy altaan sisältä, vasemmalta puolen. Tiskirätin pidike on kiinnitetty magneetilla altaaseen kiinni, joten luutu säilyy kivasti poissa katseelta mutta on silti nopeasti saatavilla.

keittiö järjestykseen

 

Tiskiharja ja pesuaineet piiloon

Tiskiaine, keittiön puhdistussuihke ja tiskiharjat löytyvät heti altaan ylläolevasta kaapista. Tällä alemmalta hyllyllä ei säilytetä muuta kuin nämä tavarat plus ruokalappu. En ole kokenut, että keittiön tiski- ja siivousvälineet olisivat mitenkään hankalasti saatavilla, vaikka ne kaapissa ovatkin. Tähän ehkä olennaista on se, että kuivaushyllyllä ei juuri muuta tavaraa sitten ole kuin nämä, jotta välttyy siltä että tavarat tippuisivat tai kaatuilisivat tiskiainepulloa ja tiskiharjaa napatessa. Joskus tuossa toki kuivaa juomapulloa tai muuta suurempaa, mutta ne heitetään samoin tein kuivuttuaan omalle paikalleen (tai no se oma paikka on ehkä liian hieno käsite, mutta muovikippohärpäke -laatikkoon kuitenkin 🙂 ).

keittiö järjestykseen

Alla vielä koko komeus kuvattuna. Oikeastaan tuolla ylähyllyllä on tavarat joita tulee käytettyä todella harvoin ja myös kolmannen hyllyn tavarat ovat suht vähäisessä käytössä. Lasipurkkeja säilytän, sillä teen lapselle useasti ison satsin ruokaa ja pakastan osan lasipurkeissa.

keittiö järjestykseen

 

Keittiön saarekkeen vetolaatikot

Saarekkeen vasen laatikko on tämä kuuluisa muovikippohärpäke -laatikko, joka on aina sekaisin. Olisin toki voinut sen siistiä näihin kuviin, mutta enpäs jaksanut tehdä turhaa työtä, heh! Tai no itseasiassa laitoin kyllä vedenkeittimen ja kahvipapumyllyn nätisti pystyyn 🙂

Muun muassa tätä laatikkoa taaperomme tykkää myllätä (kuten myös kuivatavara -laatikkoa), joten tänne lähinnä heittelemme muovikipposet, juomapullot ym. Lisäksi täällä säilytetään leivänpaahdin, vedenkeitin ja kahvipapumylly. Näitä tavaroita meillä tulee harvemmin käytettyä, joten siksi emme pidä niitä esillä. Kun leipää haluaa paahtaa nostetaan paahdin saarekkeelle josta löytyy myös kätevästi pistorasiapaikka. Kannataa siis miettiä onko kaikkien kodintarvikkeiden oltava näkösällä jos niitä ei käytetä joka päivä.

Keskimmäisestä vasemmasta laatikoista löytyy lautasia ym. ja oikean puoleisesta taas mm. isot kulhot. Ylimmät laatikot sisältävät terävät keittiöveitset ja toinen puoli taas leikkuulaudat, sakset ym.

keittiö järjestykseen

 

Karsi pois turha tavara

Tämä meidänkään keittiö ei mikään vallattoman suuri ole ja säilytystilaa on rajallisesti. Kaiken A ja O onkin taas se tavaran karsinta. Muutossa poistimme kaikki yksittäiset lasit ja kipot, kolhiintuneet lautassarjat ja karsimme muutenkin ylimääräistä roinaa pois. Kuivatuotteetkin kävimme ronskilla kädellä läpi ja nyt niitä on enää kahdessa laatikossa.

Keittiön järjestykseen tuskin on yhtä oikeaa tapaa, sillä elämäntilanteet, asumisjärjestelyt ja tietysti itse asukkaat määräävät mitä tavaroita ja tuotteita käytetään päivittäin. Esimerkiksi monille tuo meidän Sodastream on oikea turhake, mutta me käytetään sitä päivittäin. Samoin myös tehosekoitin on melkein joka päivä käytössä, joten se taas meillä on aina esillä. Olemme haaveilleet myös isosta monitoimikoneesta, mutta jos miettii sen säilytystä, niin tällä hetkellä sille ei löydy kyllä mitään koloa. Mutta jos se joskus hankitaan, pitää pyöräyttää ja miettiä keittiön tavaroiden järjestystä taas uudelleen.

Keittiövälineiden ja astioiden karsimisessa on muuten se hyvä puoli, että astianpesukoneen tyhjennys on supernopeaa! Astiat menee nopsaa oikeille paikoille. Esimerkiksi juomalaseja meillä on vain 6 isoa ja 6 pientä. Kahvikupeissa about sama homma.

Näin pelaa meillä homma! Saa nähdä tuleeko tulevaisuudessa uusia toimintatapoja 🙂

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

3 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *