Puutarha/Parveke

Ilmatäytteisen porealtaan puhdistus ja kemikaalit

ilmatäytteinen_poreallas
Kirkas ja puhdas vesi houkuttelee iltaporeisiin.

Nyt on muutama kuukausi jo ilmatäytteisen porealtaan käyttöä takana ja ajattelin jakaa omat ilmatäytteisen porealtaan puhdistus metodit ja tietysti kertoa myös mitä kemikaaleja porealtaaseemme laitan. Lisäksi postauksista

löytyy lisää juttua ja vinkkejä ilmatäytteisestä porealtaasta.

Jotta altaan vesi olisi ihanan kirkasta ja houkuttelevaa kuten yllä olevassa kuvassa, niin allasta on pakko pitää yllä kemikaaleilla. Altaan puhdistus ja hoito kemikaaleilla tuntuu alkuun aika haastavalta, mutta pikku hiljaa löysin meidän käyttöön soveltuvan porealtaan puhdistus käytännön. Tällaista ilmatäytteistä poreallasta ei voi jättää pitkiä aikoja esimerkiksi mökille ilman hoitoa, sillä muuten käy kuten alla olevassa kuvassa. Kuvassa allas on ollut n. 2 viikkoa kannen alla ja reissulta palatessa näky oli tämä. Tiesin kyllä, että huonolta vesi varmaan näyttää, joten edessä oli veden vaihto ja altaan pesu limasta ja liasta.

ilmatäytteinen_poreallas
Tältä näyttää hoitamattoman porealtaan vesi. Myös pinnat tuntuvat limaisilta.
Ilmatäytteinen poreallas ja sen puhdistus

Itse hoidan poreallastamme aktiivihapella ja kloorilla. Nyt kun otin altaan uudestaan käyttöön, heitin annostelijaan Klor Starter tabletin. Poreet käyntiin ja kloori liukenee nopeammin ja tasaisemmin altaaseen. Meillä annostelija kelluu (se altaan mukana tuleva ChemConnect) vapaana altaassa, sillä olen ostanut porealtaaseen lisäosana allasvalon, jonka paikka on sama kuin ChemConnectilla. Itse asiassa olen huomannut, että on parempi kun annostelija kelluu altaassa eikä ole kiinnitettynä suodattimen yläpuolella. Suodatin värjäytyi heti oranssin väriseksi, kun kloori vapautui altaaseen suoraan sen yläpuolelta. Nyt kun vaihdan suodattimen altaaseen, niin se ei ole ollenkaan oranssi, vaan aika harmaa ja ällöttävän likainen, eli hoitaa siis tehtävänsä oikein.

Pidän yllä allasta aktiivihappeen perustuvalla tabletilla, eli CombiTabseilla. (Itse asiassa lisäsin vielä päivän päästä altaan uudelleen käyttöön oton jälkeen Combitabsin.) Niiden kanssa käytän Aktivator -ainetta, joka tehostaa ja pidentää aktiivihapen desinfioivaa vaikutusta. Aktivaattorin sekoitan ämpärilliseen vettä ja kaadan sen sitten reunoja pitkin porealtaaseen. Noita CombiTabseja olen käyttänyt nyt melkein päivittäin jos allas on ollut koko päivän käytössä. Jos allasta ei ole pariin tai kolmeen päivään käytetty, niin silloin en laita sinne mitään. Shokkikloorausta olen käyttänyt n. 2 viikon välein. Suodattimen vaihdan 1-1,5 välein. Olen ollut hieman laiska pesemään sitä, joten olen vain vaihtanut suorilta uuteen.

ilmatäytteinen_poreallas
Hankin altaaseen kuuluvat juomatelineet, joihin on kätevä laittaa vesilasit ja iltaisin viinilasit 🙂
Veden laadun seuraaminen

Ostimme altaan ylläpitoon uima-allas setin johon kuuluu iso varrellinen siivilä ja imuri. Tuo siivilä onkin ihan ehdoton ja sillä saa todella hyvin esim. puista lentävät roskat pois. Imuri ei ole ihan parhaimmasta päästä, mutta kyllä se pohjalta roskaa kerää.

Altaan kemikaalipitoisuuksia seuraan testiliuskoilla. Minulla on käytössä niin klooriliuskoja sekä aktiivihappiliuskoja. Alkuun käytin niitä enemmänkin, mutta sitten kun löytyi hyvä tatsi altaan ylläpitoon, niin en juuri enää liuskoja käyttänyt.

ilmatäytteinen_poreallas

Jos kysymyksiä heräilee, saa laittaa viestiä! Nämä minun altaan huoltotoimenpiteet eivät ole ainoat oikeat, mutta toivottavasti tästä postauksesta saa poimittua jotain vinkkiä. Itse en halunnut täysin klooriin perustuvaa ylläpitoa, joten siksi käytän tuota aktiivihappeen perustuvaa tablettia. Luin kuitenkin, että veteen kertyy parin viikon kuluessa bakteereja joita kloorittomat aineet eivät pysty poistamaan, joten siksi vesi olisi hyvä desinfioida perusteellisemmin kunnon kloorilla. Näillä tavoin olen siis itse mennyt ja hyvin toimii.

Toivotaan kivoja uintikelejä loppu kesäksi 🙂

Seuraatko jo näitä?  instagram @hurmaavanvalkeaa// facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

21 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *