Puutarha/Parveke

Ilmatäytteinen poreallas: Kokemuksia porealtaasta

poreallas kokemuksia

 

Instagram sivuani @hurmaavanvalkeaa seuraavat ovat varmasti huomanneet tarinat (stories)-osiosta, että meille on tullut ilmatäytteinen poreallas! Ostin ilmatäytteisen porealtaan vappuna ja se on ollut meillä nyt vajaa kolme viikkoa aktiivisessa käytössä. Päätin tehdä tästä ilmatäytteisestä porealtaasta ihan oman postauksen, koska tästä on tullut hurjan paljon kysymyksiä somessa ja tuntuu, että nämä normaalia poreallasta huomattavasti halvemmat versiot ovat nyt tämän kesän hitti! Kyseessä ei siis ole yhteistyö ja omat kokemukset koskevat vain tätä kyseistä merkkiä, sillä muihin en ole perehtynyt. EDIT: Lisäksi postauksesta ”Ilmatäytteisen porealtaan puhdistus ja kemikaalit” löydät lisää vinkkejä ja kokemuksia porealtaan ylläpitoon.”

 

Ilmatäytteinen poreallas: Lay-Z-Spa Milan

Meidän porealtaamme on Lay-Z-Spa Milan AitJet Plus ja se on 4-6 henkilön poreallas. Me olemme kylpeneet tässä 2 aikuista plus yksi lapsi ja tilaa jää kyllä vielä vaikka kuinka paljon. Tämä Milan malli on valmistajan mukaan ympärivuotiseen käyttöön soveltuva, eli tämän pitäisi kestää myös pakkasasteita. Ohjekirjan mukaan poreallasta ei kuitenkaan tulisi käyttää yli -10 asteen pakkasilla, eli periaatteessa poreallas ei nyt aivan ympärivuotinen ole. Toki täällä etelässä voi taas olla yhtä surkea talvi kuin viime vuonna, joten siinä tapauksessa allasta voisi käyttää koko vuoden ajan. Toisaalta olen kyllä nähnyt Lay-Z-Span Helsinki -mallia käytettävän reippaasti kunnon pakkasilla ja käsittääkseni siinä on ihan sama ”Freeze Shield” teknologia kuin tässäkin, että jääköön tämä asia jokaisen omaan harkintaan 🙂

 

poreallas kokemuksia

 

Me päädyimme tähän Milan malliin sen takia, että ainakaan ei tarvitse huolehtia yöpakkasista, eikä allasta tarvitse aivan heti olla ottamassa pois kun pikku pakkanen iskee. Lisäksi Milan mallissa on Wifi-toiminto, joka on omasta mielestä todella hyvä! Puhelimeen ladataan oma appi ja sitä kautta pystyy säätämään porealtaan lämpötiloja ja muita toimintoja. Olenkin säätänyt altaan lämpötilaa pienemmäksi ja vastaavasti myös nostanut asteita, kun on tullut kotoa poissa ollessa ajatus, että ”voisipa mennä illalla kotiin tullessa lämpimiin poreisiin”.

 

Ilmatäytteisen porealtaan kokoaminen

Porealtaan täyttäminen on todella helppoa ja se onnistuu tuolla samaisella pumpulla, joka myös lämmittää allasta. Samalla tavalla onnistuu myös altaan tyhjentäminen. Ainoa huono juttu tässä alkuoperaatiossa oli se, että mukana tulleet ohjeet olivat kyllä todella epäselvät. Mekin kyllä saimme altaan helposti täytettyä ynnä muuta, mutta vettä lisättäessä huomasimme, että allas vuotaa putken ja pumpun kohdalta. Löysimme sitten pakkauksesta mustaan korkkiin tungetun venttiilin ja tämä piti siis olla pumpun ja putken välissä. Tietenkään tästä ei ollut missään mitään mainintaa. Myös mukana tuleva kemikaaliannostelija oli hieman rikki ja jouduimme venkslaamaan sen kanssa hetken jos toisenkin. 

 

poreallas kokemuksia
Step 1. Poreallas täyttyy nopeasti pumpun avulla.

 

poreallas kokemuksia
Melkein täyttynyt allas.

 

poreallas kokemuksia
Tadaa!!! Ei muuta kuin vettä sekaan!

 

poreallas kokemuksia
Step. 2 Myös kansi täytetään pumpun avulla kovaksi. Tässä jouduimme kuitenkin ottamaan askeleen taaksepäin, sillä patja piti laittaa ennen täyttöä suoja peitteen sisään.

 

poreallas kokemuksia
Step 3. Täytimme altaan puutarhaletkun avulla. Altaan täyttäminen kesti reilu tunnin verran. Tässä kuvassa alkaa muuten jo ilta olemaan aika pitkällä, mutta pakko oli saada allas seuraavaksi päiväksi käyttöön, heh!

Paljon on ollut pohdintaa, että mitenkä terassit kestävät porealtaan painon, sillä painaahan tämä iso allas täytettynä n.954kg plus siihen vielä kylpijät päälle. Me kuitenkin olimme kartalla pihamme maaperästä ja terassimme rungosta, sillä olimme juuri tehneet terassin laajennuksen. Tätä asiaa kannattaa kuitenkin varmasti miettiä, sillä jos maaperä on savista ym. niin ihan hyvin voi terassi antaa ajan kuluessa myöten ja painua vaikka alaspäin. 

 

poreallas kokemuksia
Step. 4 Nauti!
Kemikaalit ilmatäytteiseen porealtaaseen

 

Ilmatäytteinen poreallas vaatii myös kemikaaleja ja tämä onkin taas oma maailmansa. Meillä on käytössä aktiivihappeen perustuvaa kemikaalia, sekä myös klooria. Ajattelin kokeilla nyt niin, että teen 1,5-2 viikon välein shokkikloorauksen (KlorStarter), joka desinfioi allasta perusteellisimmin, mutta ylläpitoa suoritan aktiivihapella (CombiTabs ja OxyChock Klooriton) ja Aktivaattorilla. Tuo KlorStarter on hyvä jos vedessä ilmenee jokin ongelma, esim. vesi menee sameaksi tai ei ole kirkasta. Meillä nimittäin kävi jo niin, sillä käytimme allasta melko paljon ja vesi oli todella lämmintä koko ajan. En sitten varmaan käyttöön nähden käyttänyt tarpeeksi kemikaaleja, joten vesi meni maitomaiseksi. Sain kuitenkin kloorilla veden taas hyväksi, mutta tämä ei sitten tapahdu ihan yhdessä yössä, vaan vaatii enemmänkin hoitoa. Sen enempää en uskalla vielä ketään lähteä neuvomaan altaan hoidossa, koska huomasin että siihen kyllä vaikuttaa aika paljon käyttökerrat ja kuinka lämmintä vesi on ja haluaako käyttää klooriin vai aktiivihappeen perustuvaa ylläpitoa. Luin että aktiivihappi ja kloori ovat yhteensopivia, joten tuo kahden viikon välein tapahtuva klooraus pitäisi olla ihan ok. Lisäksi altaan suodatinta pitää vaihtaa usein ja myös pestä. Me olemme vaihtaneet suodattimen uuteen n. viikon-puolentoista viikon käytön jälkeen. 

 

poreallas kokemuksia
Kolmen viikon kokemukset

Me olemme olleet ilmatäytteiseen porealtaaseen ihan super tyytyväisiä ja se on kerta kaikkisen ihana! Meidän mini on myös ihan fiiliksissä altaasta ja meillä on käynyt jo pikku uimareita minin kanssa polskimassa. Lapset siis kyllä tykkäävät aivan varmasti ja tietysti aikuiset myös. Itse olen iltaisin laittanut jotain kivaa musiikkia terassille ja hypännyt rentoutumaan. Poreissa kylläkin on melko kova ääni, joten silloin akustiset kitarabiisit eivät kyllä korviin asti kuulu, heh! Mutta itse olen tykännyt tehdä niin, että välillä laitan poreet ja välillä taas pois. Altaassa on ihana olla ilmankin poreita. Poreet muuten viilentävät allasta ja varsinkin kylmällä ilmalla poreet tuntuvat paikkapaikoin viileämmältä vedeltä, koska tietysti ulkoilma on sen verran kylmää (mekin oltiin alussa kyvyssä pipot päässä, kun vihmoi kylmästi). Siksi aloin lämmittämään altaan ihan 40 asteiseksi, koska veden lämpötila laski melko nopeasti poreiden päällä oltua. Nyt en tosin enää ole allasta laittanut niin kuumaksi, sillä ilmakin on paljon lämpimämpää ja liian kuuma vesi ei ole pidemmän päälle kovin kiva. Helteiden alkaessa veden ei muutenkaan tarvitse olla niin lämmintä, niin voi käydä välillä vähän poreissa viilentymässä. Toivottavasti siis tulee lämmin kesä 🙂

Laittakaa ihmeessä kommenttia jos jäi jotain kysyttävää! Koitan vastailla parhaani mukaan 🙂

 

Tässä myös linkit muihin poreallas -postauksiini:

 

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

 

26 kommenttia

 • Clarissa

  Mikä on taustalla näkyvä riippukeinu?
  Varmasti kiva tuo poreallas, mutta kunpa se olisi myös visuaalisesti paremman värinen! Esim. musta, harmaa tai hiekan sävyinen 🙂

  • Hanna

   Moikka, joo 🤣🤣 Väri on tietty vähän 🙈 Mutta itseasiassa kun sitä nyt tuossa on hetken katsellu, niin ei se oo paha. Tai sitten mun silmä on vaan tottunu siihen 😂 Riippukeinu on Fatboyn.

 • Tero

  Hei!
  Itse hankin Lay-z spa Cancun mallin juuri ja pari päivää ollut käytössä. Kemikaalien käytöstä olen kyllä niin pihalla mutta yritän opetella 🙂
  Miten te pidätte suodatusjärjestelmää päällä? Koko ajan vai tietyn ajan? Kuinkahan se vie sähköä?

  • Hanna

   Meillä on allas koko ajan päällä ja suodatus hyrrää koko ajan. Ollaan pidetty n. 25-30 asteen lämpötilassa ja siitä sitten aina nostettu ylöspäin jos tiedossa uinnit. Useimmiten se on tuossa 30 astetta. Juuri laskettiin, että noin +20€ sähkölasku noussut tämän käytön myötä. Vielä ei kuitenkaan pidemmän aika välin dataa ole tiedossa, kun tämä meilläkin on vielä sen verran uusi.

   • Tuija

    Tiedätkö onko ukonilmalla tai vesisateella altaasta otettava virta pois jos allas ei ole katoksen alla? Nyt luvattu ukkoskuuroja ja runsasta sadetta niin mitenhän tuon altaan kanssa pitäisi toimia? En löytänyt mistään mitään ohjetta siihen. Meillä myös tuo samainen allas kuin teillä ja on super ihana.

    • Hanna

     Heippa ja pahoittelut vastauksen kestosta! Täällä ollaan oltu kesälomatunnelmissa 🙂 Mutta meillä allas on ihan taivaan alla eikä olla otettu ukonilmalla pistoketta pois seinästä. Tosin pistokepaikka on lasitetun terassin sisällä, joten se ei pääse veden kanssa kosketuksiin. Ehkä valmistaja osaa antaa vielä kunnon/tarkentavan vastauksen.

 • Alex

  Meillä ei juuri tuo malli ole mutta kyselisin vielä kemikaaleiden laitosta. Eli mitä ja kuinka paljon ja usein altaaseen joutuu kemikaaleja laittamaan?

  • Hanna

   Moikka,

   itse käytän aktiivihappeen perustuvaa kemikaalia ja lisäksi käytän shokkiklooria (tabletteja myöskin) about 1,5-2 viikon välein. Olen käyttänyt Combitabs tabletteja melkeinpä joka uinnin jälkeen ja lisäksi vielä Aktivaattori-ainetta, joka tehostaa desinfioivaa vaikutusta. Jos uinneista on parin-kolmen päivän tauko, niin en laita mitään aineita. Näillä on pysynyt hyvänä. Alkuun meni vesi sameaksi, kun käytin liian vähän kemikaaleja ja kylvittiin joka päivä. Lisäksi vesikin oli aika kuumaa koko ajan, kun ilmat oli kylmiä. Käytän apuna testitikkuja ja mittailen niillä, että veden arvot ovat kohdillaan. Lisäksi meillä on haavi ja imuri, jolla allasta putsataan. Suodatin vaihtuu viikon – puolentoista viikon välein. Näillä ollaan nyt menty ja vesi pysynyt hyvänä.

 • Tiiq

  Mahtavaa että tuli googlailtua ja löysin sun blogin. Eilen täytin meidän uuden cancun altaan ja sehän alkoi vuotaa kun vettä oli jo aika paljon. Paniikissa sitten tyhjennettiin ja tänään uusi yritys.

  Kesken täytön googlasin vielä tästä vuodosta ja löysin sun blogin, ja tosiaan, varmasti on tuolla tiivisteellä tarkoituksensa, mutta ohjeissa tai videoissa ei siitä mitään mainintaa. Toivotaan että nyt pysyy vedet meidänkin altaassa

  • Hanna

   Moikka, ja pahoittelut että vastaaminen kesken. Me ollaan oltu ihan lomamoodeissa täällä 🙂 Tosiaan tuo tiiviste lopettaa altaan vuodon, eli ihan tarpeellinen kapistus 🙂 Tosi outoa ettei siitä ole mitään mainintaa ohjeissa! Toivottavasti teillä allas pelaa! Ihanaa kesää 🙂

  • Inka vogt

   Moikka
   Oliko siis paketissa kaikki tarvittava osat ja vempeleet? Patsi tietty kemikaalit. Vai pitikö vielä jotakin ostaa? Kauanko meni täytöstä siihen että oli käyttö valmis? Pääseekö jo samana iltan kylpemään?😊 itse huomenna ostamassa omaa!

   • admin

    Moikka, Myös suodattimet pitää ostaa itse. Ja lisäksi olen hankkinut erikseen allasvalon. Altaan veden lämpenemiseen menee kyllä aikaa, eli käyttövalmis ei varmasti ole samana iltana (jos siis täyttää sillä puutarhaletkun kylmällä vedellä 🙂 ). Seuraavana päivänä pääsee kyllä 🙂

    • Mika

     Hei, kiitos hyvästä jutusta 🙂

     Tosiaan altaani vuotaa nimenomaan poreputkesta. Tiivistettä ei ole ollut enkä tiedä mistä kysyä. Se ei tullut kommenteista selville 🙂

 • Jenni

  Se rengas, jonka laittamisesta mainitsit.. me ostettiin eri mallinen Tahiti allas kyllä, mutta yli jäi vaalea tiivisterinkula ja nyt mietinkin jälkikäteen, että kuuluko se pumpun ja poreputken väliin, kun sieltä tiputtelee vettä muutama tippa minuutin aikana. Ohjeissa ei tästä rinkulasta mainintaa. Ei siis häiritsevän paljon vuoda, mutta sen verran ettei se liitos putken ja altaan välillä selvästikään ole tiivis.

  • Hanna

   Moikka! Joo nimenomaan siihen pumpun ja poreputken väliin ja jo loppuu vuotaminen! Ei muuta kuin pumppu irti (ei tarvitse poistaa vesiä) ja tiiviste paikoilleen.

 • Mikko Niiranen

  Moikka, koitin googlettaa infoa Cancun-altaasta joka meillä on kuistilla.
  Meillä on ollut ks allas kohta vuoden mutten mistään löydä infoa: pitääkö pumppua käyttää kokoajan vai voiko sen katkaista välillä koska laitehan sammuu 72h kuluttua automaattisesti. Halusin kysyä teiltä että miten teillä on se pumppu käytössä. Meidän allas oli talvisäilössä, just nyt sunnuntaina kaivoin sen esiin ja täytin sen taas.
  En myöskään tiedä pitäisinkö lämmitystä kokoajan päällä…

  • admin

   Moi, meillä pumppu ei sammu itsestään ollenkaan. On siis päällä koko ajan ja lämmittää vettä, plus tietysti suodattaa sitä ja pitää puhtaana. Jos vesi ei kierrä koko ajan, ei vesi varmaankaan pysy kauaa puhtaana, vaikka käyttäisi klooreja tms. Meillä on ollut toukokuun alusta asti sama vesi ja pumppu on siis koko ajan päällä ja kierrättää vettä. Samoin lämmitys on ollut päällä koko ajan ja n. 38 asteisena. Nyt varmaan voisi jo hieman laskea, kun on aika kuumat ilmat 😅

 • Mika

  Hei, kiitos hyvästä jutusta 🙂

  Tosiaan altaani vuotaa nimenomaan poreputkesta. Tiivistettä ei ole ollut enkä tiedä mistä kysyä. Se ei tullut kommenteista selville 🙂

  • Eeva

   Hei, onko teidän altaassa monta ilmasuutinta? Olen ihastunut myös milaniin, mutta huomasin että niitä onkin erilaisia – 80 ja 140 ilmasuuttimella. Onkohan 80 riittävä tuohon kokoon? Muuta eroa en altaiden välillä huomannut.

   • admin

    Hei,

    Meillä on se 140 suutinta ja kyseessä tosiaan tuo Milan AirJet Plus. Miamissa on 80 suutinta ja on pienempi malli. Itse en ole nähnyt Milanista 80 suuttimella olevaa mallia.

 • Tanja

  Hei

  Osaatko kuvailla sen tiivisteen ulkonäköä, mikä tulee putken ja pumpun väliin? Meillä on Tahiti nyt toista kesää ja kun sen toissapäivänä vihdoin kasasin, niin se vuotaa kunnolla vettä siitä paksuimmasta putkesta. Eli jotain siitä on hukkunut talvisäilytyksen aikana 😔

  • admin

   Voi hitsi! Eli sellainen about 5cm halkaisijaltaan oleva rinkula, ehkä 2milliä paksu. Eli just semmonen mikä menee herkästi hukkaan 😅

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *