DIY

Domus -tuolin kunnostus

Meillä on ollut täällä pidemmän aikaan odottamassa yksi tuoli -projekti, ja nyt vihdoin ja viimein sekin on hoidettu pois alta! Alla on kuva ruskeasta vintage Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolista, joka on siis odottanut aikansa kunnostusta. Löysin tuolin kirpparilta ja tarkoitus oli tehdä siitä taas käyttökelpoinen. Aikansa tuoli palveli lähinnä vaatteiden laskualustana, sillä se oli sen verran heiveröisessä kunnossa, ettei siihen uskaltanut istua. Väriltään se kyllä oli kaunis, mutta aika nopeasti kunnnostusprojektin edetessä kävi ilmi, että vanhaa puun sävyä ei valitettavasti voi säilyttää, vaan tuoli on maalattava uuteen uskoon.

Tässä siis ennen kuva tuolista.

ruokailuryhmänä Ilmari Tapiovaaran Domus -tuolit

Homma lähti käyntiin siitä, että tuolin osat ruuvattiin irti ja murtuneisiin kohtiin laitettiin puuliimaa ja puristimet. Tarkoitus oli siis tukevoittaa tuolia näin ensi hätään. Teimme myös uusia puunpalasia jo lohjenneisiin kohtiin ja liimasimme ne vanhojen tilalle.

DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus. DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus.

Puukitillä paikkasimme piiloon pienempiä halkeamia ja viiltoja, ja lopuksi kitti hiottiin puupintaan tasaiseksi. Tässä vaiheessa siis jo viimeistään hoksaa, että kittihän on saatava maalilla piiloon, joten siksipä olimme valinneet uudeksi tuolin sävyksi matta mustan.

DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus.

Kun liima oli kuivunut, voitiin puristimet irroittaa ja aloittaa hiomisurakka. Kaikki osat hiottiin kunnolla uutta maalia varten. Tässä vaiheessa oltiin vielä voiton puolella, heh!

DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus. DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus.

Hiomisen jälkeen alkoi jännittävä tuolin uudelleen kokoaminen. Siinähän kävi sitten niin, että kaikki liimaukset eivät pitäneet, sillä osa puusta oli jo niin pahasti lohjennut. Olisi siis pitänyt tehdä kokonaan uusi ”takalauta” istuin osaa tukemaan (Kuullostaa helpommalta kuin on! Taitaa olla puusepän heiniä). No tätä ei tehty, vaan tuimme tuolia poraamalla kolmion muotoisia tukipaloja tuolin kulmiin, juuri niihin kohtiin jotka olivat lohkeilleen. Lisäksi teimme vielä extra tukipuut koko istuinkehikkoa tukemaan. Lopulta näiden omien ”patenttien” jälkeen tuoli oli taas tukeva istuttavaksi, huh!

Vasta tämän jälkeen tuolia alettiin maalaamaan, ja se tehtiin ihan kodin parvekkeella. Valitsimme puolikiiltävän maalin, ja olen todella tyytyväinen maalisävyn valintaan.

Loppu hyvin siis! Tässäpäs kuvaa uudesta kaunokaisesta, joka on nyt täysin istuttavassa kunnossa 🙂

DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus. DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus. DIY: Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolin kunnostus.

Vaikka tuolista tuli hyvä, täytyy kyllä myöntää, että nämä DIY kunnostukset on kyllä melko haastavia puuhia. Varsinkin jos huonekalu on erittäin huonossa kunnossa. Useasti sen kunnon huomaa todella vasta kun on irroittanut tuolin kaikki osat irti toisistaan. Tämä ei nyt mennyt varmastikaan kaikkien oppikirjojen mukaan, mutta meille tämä kelpaa ja olemme itse tyytyväisiä lopputulokseen.

Tärkeintähän on, että itse tykkää ja että tuoli pääsee taas käytettäväksi!

 

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *