Kylpyhuone,  Sauna

DIY: Valkoinen sauna ja kylpyhuoneen katon maalaus

sauna

Valkoinen sauna tai osittain valkoinen sauna jakaa mielipiteitä, mutta jos olet joskus miettinyt, että haluaisit valkoisen saunan ja ehkä toteuttaa sen itse, niin tässäpä remonttivinkit aiheeseen! Kaivoin vanhoista blogipostauksista jutun, jossa teemme itse pienimuotoisen ”saunaremontin” ja päätin jakaa sen tänne uudelleen. Nimittäin jostain syystä tätä ei enää täältä vanhoista julkaisuista löytynyt.

Skandinaavinen valkoinen sauna

Yllä oleva kuva on meidän uuden kodin saunasta ja siellä valkoiset paneelit tuli meille valmiina, mutta voi siis kuitenkin päätellä, että tykkäsimme vaaleasta saunasta ja niinpä halusimme sen myös tänne uuteen kotiin 🙂 Kuinka sitten teimme vanhan kodimme saunan muutoksen!

1.vaihe.jpg

Ohjeet ja vinkit saunan remontointiin
Vaihe 1.

Ensin siis alkaa hirveä hionta urakka. Tässä ei ole oikotietä onneen, vaan tämä on se tärkein ja aikaa vievin operaatio. Tässä ei myöskään kannata hätiköidä, koska se kostautuu myöhemmin läikikkäänä maalijälkenä.

Peitä/suojaa ensin kiuas ja ilmastointiventtiilit. Meillä oli käytössämme käsihiontakone, joka onkin ihan ehdoton tässä projektissa. Hiomme sillä saunan seinät, katon, lauteet ym. tukilaudat. Seinien välit/pontit oli hiottava käsin, kuten kuvassa näkyy. Meillä sauna oli ollut aika vähällä käytöllä, joten sauna oli erittäin hyvässä kunnossa. Tämä varmasti vaikutti siihen, että vahausjäljestä tuli erittäin tasaista. Tietenkin huolellinen hionta on se tärkein juttu jos haluaa, että omatekoinen remontti onnistuu ja jälki on siistiä. Tuota pölyä tulee sitten ihan pirusti, joten jos teet samaan aikaan kylpyhuoneen katon maalauksen, niin ensin tietysti kannattaa lähteä saunan kimppuun!

Vaihe 2.

Kun hionta on valmis, imuroimme pölyn pois seinistä ja muualta ympäristöstä.

maalit.jpg

Vaihe 6.

Seiniin ja saunan kattoon käytimme Tikkurilan Supi-saunavahaa, väri valkoinen. Lauteet käsiteltiin samaisella Supi-vahalla, mutta värittömällä. Kylpyhuoneen katto maalattiin Tikkurilan Luja puolihimmeällä maalilla, joka sopii erityisesti märkätiloihin (kuvassa vasemmalla on päällekäin kaksi saamaa tuotetta, eri etiketeillä vaan).

valkoinen sauna
1. ja 2. vahaus kerran ero näkyy hyvin, kun katsoo vasenta seinää noin 20cm katosta alaspäin.
Vaihe 4.

Saunan seiniin ja kattoon riitti kaksi kerrosta vahaa. Kannattaa hankkia jokin pikku pensseli (mulla oli sellainen paksumpi taulupensseli ja myös perus pieni maalauspensseli), jolla saa vahaa myös noihin seinien kulmakohtiin. Muuten koloista paistaa vanha puunsävy. Hyvä pensseli on myös takuuvarma hankinta! Tuo vahaus on oikeastaan ihan kivaa puuhaa ( tai kaikki hionnan jälkeen tuntuu kivalta, heh). Me teimme niin, että mies teki suuret linjat ja minä tasoitin kaikki kulmat ja ahtaat kohdat, ennen kuin vaha ehti kuivua. Sitten vain vielä sipaisu isommalla pensselillä, jolloin ”maalijäljestä” tuli todella tasainen kulmasta kulmaan! Näin ei tule niitä rumia jälkiä seinien sivuihin, kun iso pensseli ei yllä pieniin koloihin. Eikä vaha pääsee myöskään valumaan, kun työtä tekee tuolla lailla portaittain. Meneehän tuossa tihrustamisessa aikaa, mutta on sen arvoista!

valmissauna.jpg

Vaihe 5.

Vaihdoimme valkoiset kivet kiukaaseen ja maalasin myös vesikiulun ja kahvan valkoiseksi. Päätimme, että emme sävytä lauteita millään värillä sillä pelkäsin, että lopputuloksesta saattaisi tulla liian kotikutoinen. Lisäksi silloin olisi pitänyt käsitellä myös ikkuna, oven karmit, laudat johon jalat voi nostaa ym. Siis kaikki! Mielestäni lauteet ovat kuitenkin myös tuollaisenaan tosi kivan näköiset, ja nyt niihin on kuitenkin tehty hionta ja vahaus, joten ne ovat joka tapauksessa ”uusitut”.

Kylpyhuoneen katon maalaus

valmiskylppäri.jpg

Vaihe 6.

Kylppärin katon remontti alkoi niin, että katto pestiin kidesoodaliuoksella. Näin katosta tulee huokoisempi, ja se imee paremmin maalia. Eli ensin pesu lioksella, sitten pesu vedellä ja lopuksi odotellaan, että katto on kuiva. Itse tein tuon urakan edellisenä päivänä ja katto sai kuivua seuraavaan päivään asti. Sitten taas vain maalaushommiin! Tämäkin maalaustehtiin niin, että minä hoidin nuo seinien sivut pikkupensselillä, jotta maalia sai tungettua ihan jokaisen ponttiin, katon ja seinän väliin. Katto imeekin maalia sitten oikein urakalla, että taisimme maalata sen jopa neljään kertaan! Kolmannen kerroksen jälkeen olin jo hieman epätoivoinen, koska katto näytti mielestäni laikukkaalta. Ostimme vielä pikku telan, jolla kävimme katon kertaalleen läpi. Tästä olikin apua, sillä se tasoitti jälkeä tosi hyvin.

Vaihe 7.

Lopuksi maalasimme saunan karmit, ja pääsimme lopulta viimeistelyvaiheisiin. Hankimme uuden pidemmän tason pesukoneen päälle, ja asensimme hyllyjä pesukoneen yläpuollelle.

Olen edelleen sitä mieltä, että valkoinen sauna on todella kaunis ja vaaleus sopii todella hyvin pieneen saunaan. Pidän kuitenkin myös hämyisistä saunoista ja jos nyt voisin muuttaa jotain nykyisessä saunassa, niin se olisi saunan valaistus. Nimittäin nuo meidän ledit on todella kirkkaat, niin välillä fiilis on kuin olisi kirkasvalolampun alla nakuna, hahaha 🙂 Pitää selvittää pystyykö noita vaihtamaan tai voisiko katkaisijan paikalle asentaa tilalle himmentimen.

Tässäpäs siis meidän projekti purettuna, jos joku vaikka siitä saisi vinkkejä ja ideoita <3

Seuraatko jo näitä?  instagram // facebook // pinterest // hurmaavanvalkeaa@gmail.com

6 kommenttia

  • Hanna

   Moi, katto maalattiin Tikkurilan Luja puolihimmeällä maalilla, joka sopii erityisesti märkätiloihin. Ensin katto pestiin muistaakseni maalipesulla.
   Kiva että sait remppa ideoita 🙂

 • R.

  Hei! Minkä kokoinen on saunanne, ylimmässä kuvassa? Meillä edessä saunan rakennus kylpyhuoneeseen, ja mietin, saisiko tästä hiukan mallia… Vaalea väri tuntuu laajentavan tilaa, ellei sitten silmäni petä ja sauna onkin paljon isompi kuin luulen. Kiitokset vastauksesta jo etukäteen!

  • Hanna

   Heippa! Pahoittelut vastauksen kestosta! Ollaan lomailtu kovasti, joten vastaaminen hieman kesti. Mutta tuo sauna on kooltaan n. 1,40 x 1,40 eli pieni on 🙂 Itse muuttaisin saunassamme sen, että hankkisin katto-ledeihin himennysmahdollisuuden. Nyt sauna tuntuu kovin valoisalta, mikä ei ehkä saunassa ole kovin tarpeellista. Samoiten himmennin pitäisi olla myös kylppärin puolella, jotta saisi pieneen tilaan vähän enemmän tunnelmallisuutta. Toki nuo himmentimet varmaan voisi asentaa näin jälkikäteenkin, mutta kummasti sitä sitten tottuu asiaan ja homma jää hoitamatta, heh!

  • admin

   Moi, kyseinen remppa tehtiin meidän vanhaan saunaan ja siellä oli sellainen aika kellertävä lamppu. Eli todella lämpimän sävyinen valaistus.

   Uudessa saunassamme on taas hieman kylmemmän sävyinen valaistus led-kattovaloilla. Tarkkoja lukemia en valitettavasti muista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *